duminică, 7 iunie 2009

Femei fumatoare


In ultimele decenii proporţia de fumători la vârsta tânără a devenit egală pentru cele două sexe.
Tabagismul este în creştere continuă la femei. Cauzele sunt probabil multe şi cad în sarcina sociologilor să le stabilească.

Din punct de vedere medical se constată că organismul feminin este mai fragil la intoxicaţia tabagică, tot aşa precum este la intoxicaţia alcoolică. In plus, la femei se mai adaugă efectul nefavorabil asupra maternităţii, asupra sarcinii. Se ştie astăzi sigur că:

— gravida care fumează naşte înainte de termen (prematuritatea este regula);

— copilul născut dintr-o fumătoare este mai puţin dezvoltat ca greutate şi ca talie;

— mortalitatea fetală este mai mare la gravidele fumătoare.
Tabagismul matern este cu atât mai vătămător, cu cât numărul de ţigări consumate este mai mare. In timpul fumatului, fătul suferă, intoxicat de nicotină şi de celelalte substanţe toxice din tutun. Consumul de tutun al unei femei însărcinate poate fi măsurat cu exactitate prin analiza dozei de cotinină, care reprezintă 80% din produsele reziduale ale nicotinei. Cotinina este prezentă în toate mediile biologice ale mamei (sânge, urină, salivă, lapte, păr, lichid amniotic). Această substanţă este depistată în mediul biologic al fătului şi în lichidul amniotic a 30-45% dintre fumătoare. Pe scurt, tutunul dăunează nu numai fertilităţii femeilor, ci şi a bărbaţilor, iar în cazul femeilor însărcinate, fumatul creşte riscul unei sarcini extrauterine, poate provoca metroragii, defecte de dezvoltare şi creştere intrauterină, moarte fetală sau malformaţii ale fătului. Tutunul poate fi cauza multor probleme ale copilului şi după naştere, cum ar fi deficienţe psihomotorii şi cognitive

Pentru viaţa sa personală, fumătoarea este de asemenea supusă unor consecinţe neplăcute: îmbătrâneşte mai repede, suferă defecţiuni estetice importante şi anume: tenul se ridează devreme şi accentuat, arătând alterat şi îmbătrânit, dinţii se cariază, degetele şi unghiile se îngălbenesc. In plus, întreţinând în familie o atmosferă poluată de fum de ţigară, femeia fumătoare expune pe copii la acţiunea toxică a substanţelor toxice din tutun („fumatul pasiv"). Mai târziu copiii vor lua pe mamă ca model şi vor învăţa şi ei să fumeze de timpuriu.

Femeile care fumează şi concomitent iau anticoncepţionale riscă atât de mult pentru aparatul lor cardio-vascular, încât asocierea fumat + pilulă ar trebui prohibită.

Am enumerat, pe scurt, câteva din acţiunile nocive ale tutunului asupra organismului feminin, ca o fumătoare să poată fi convinsă să se lase de fumat.